Skip to main content

Ürolojik Hastalıklar Nelerdir ve Sertleşme Sorunu Tedavisi var mıdır?

Yaygın olarak görülen ürolojik hastalıklar hem erkek hem kadınlarda idrar yolunda bulunan sorunları ve erkeklerde görülen cinsel işlev bozukluklarını içerir. Çoğu insanda ürolojinin sadece erkeklerde oluşan sorunlarla ilgilendiği algısı olsa da kadınlarda bulunan idrar yolu ile ilgili hastalıklara da üroloji tarafından bakılır.1 Özellikle idrar yolu enfeksiyonu ve idrar kaçırma kadınlarda daha sık görülen ürolojik hastalıklardır. Bazı semptomların görülmesi bu hastalıkların mevcut olabileceğini işaret eder. İdrarda kan görülmesi, idrar yaparken yanma, idrar sıklığında değişiklik, acil idrara çıkma ihtiyacı, idrar yapamama, idrar akışında zayıflık, idrar tutmada zorlanma veya kaçırma, karnın alt bölgesinde oluşan ağrı gibi şikayetler ürolojik hastalık belirtileridir. Ayrıca erkeklerde görülen testiste kitle, kısırlık ve iktidarsızlık gibi sorunlar da üroloji tarafından kontrol edilir. Özellikle iktidarsızlık ya da erektil disfonksiyon olarak bilinen durum, ileri yaşta daha sık görülebilen ve yaşam kalitesini negatif etkileyen bir durumdur. Bu durumda üroloji tarafından sertleştirici ilaç, enjeksiyon, vakum cihazları veya penil protez tedavisi uygulanır.

Ürolojik hastalıklar nelerdir?

Ürolojide kontrol edilen birçok hastalık vardır. Bunlardan en sık görülenleri, iyi huylu prostat büyümesi, idrar kaçırma, idrar yolu enfeksiyonu, böbrek veya idrar yolunda taş görülmesi, erektil disfonksiyondur. Bunların dışında prostat veya mesane kanseri, mesane sarkması, kanlı idrar (hematüri), interstisyel sistit (ağrılı mesane sendromu), aşırı aktif mesane, prostatit (prostat bezinde şişme) gibi ürolojik hastalıklar da vardır. Bu hastalıkların birçoğundan korunmak için günlük sıvı alımının yeterli miktarda olması, kafein ve tuz kullanımının kısıtlanması, sağlıklı kilo aralığının korunması, sigarasız bir yaşam tarzının tercih edilmesi gibi önerilere uyulması önemlidir. Genç kızlarda idrar yolu enfeksiyonları sık görülebildiği için bu hastalıktan korunmak için tuvaletten sonra temizlik sırasında genital bölgenin önden arkaya doğru silinmesi gereklidir. Gece idrar kaçırma sorunu yaşayan kişilerde ise gece yatmadan önce sıvı alımının kısıtlanması faydalıdır. Pelvik bölgedeki idrar tutmaya yarayan kasların kegel egzersizleri yapılarak güçlendirilmesi, idrar kaçırmayı önlemede etkili bir yöntemdir.1 Erektil disfonksiyonu olan bireylerde ise tedavi için mutlaka üroloji hekimlerine başvurulması gereklidir.

Ürolojik hastalıklar için önerilen tedaviler nelerdir?

Prostat bezinde iyi huylu büyüme, özellikle ileri yaşlarda görülebilen ve acil idrara çıkma ihtiyacı oluşturan bir durumdur. İdrar akımında zayıflama ve işeme sonrası mesanede tam boşalma hissinin olmaması gibi şikayetlere neden olan bu durumda hastaların durumuna göre sadece takip yapılabilir. Tedavi için ise çeşitli ilaçlar kullanılabileceği gibi cerrahi de uygulanabilir. Diyabet, doğum veya gebelik, aşırı aktif mesane, prostat büyümesi, idrar yolu enfeksiyonu gibi durumlara bağlı oluşabilen idrar kaçırma sorununda ise sıvı alımının kontrol edilmesi önemlidir. Ancak bazı durumlarda, ilaç tedavisinin başlanması ya da altta yatan sebebin ameliyat ile düzeltilmesi gerekebilir. Sık görülen ürolojik hastalıklar arasında yer alan idrar yolu enfeksiyonu ise sıklıkla kadınlarda görülen ve antibiyotik tedavisi ile genellikle bir haftada düzelen bir durumdur. Erektil disfonksiyonu olan kişilerde tedavide sertleşmeye yardımcı olan ilaçlar önerilebileceği gibi özellikle kalıcı çözüm isteyen kişilerde penis protezi tedavisi tercih edilir. İdrar yolunda veya böbreklerde oluşan taşlar ise aşırı ağrıya sebep olabileceği için ESWL olarak adlandırılan şok tedavisi ile parçalanarak, taşların vücuttan atılması sağlanabilir.1

Özellikle erkeklerde sık görülen ürolojik bir hastalık olan erektil disfonksiyon tedavisinde mutluluk çubuğu kullanılır. Bu tedavi ile ilgili daha fazla bilgi için “Bilgi İsteme Formu”nu doldurabilir ya da sitemizdeki iletişim bilgileri ile bizimle irtibata geçebilirsiniz. Diğer ürolojik hastalıklar hakkında detaylı bilgi için ise sağlık kuruluşlarına danışabilirsiniz.

Bu yazı/sayfa, Üroloji Uzmanı tarafından derlenmiş, incelenmiş ve onaylanmıştır. Bu yazı içeriğinin doğruluğunu ve güvenilirliğini garanti etmektedir. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.



Referanslar

1 https://www.healthline.com/health/renal-and-urological-disorders

2 https://d56bochluxqnz.cloudfront.net/media/EAU-Guidelines-on-Male-Sexual-Dysfunction-2019.pdf


MUTLULUK ÇUBUĞU KARŞILAŞTIRMA

Aşağıdaki tabloda 3 tip mutluluk çubuğunun karşılaştırması yer almaktadır.

  • Tek Parçalı (Malleable-Bükülebilir ve gizlenebilir)
  • Üç Parçalı X (3 Parçalı Şişirilebilir Enine Genişleyebilebilen)
  • Üç Parçalı AX (3 Parçalı Şişirilebilir Hem Enine Hem Boyuna Genişleyebilen)
Özellikler Tek Parçalı ÜÇ Parçalı X ÜÇ Parçalı AX
Enine Genişleme Yok Var Var
Enine Boyuna Genişleme Yok Yok Var
Antibiyotik emilebilme Var Var Var
Bükülebilirlik Kısmi* Var Var
Gizlenebilirlik Var Var Var
Şişirilebilme Yok Var Var
Pompa özelliği Yok Var Var
Rezervuar özelliği Yok Var Var
Ücretsiz Danışma* Var Var Var
Garanti* Ömür Boyu Ömür Boyu Ömür Boyu
 

* Tek parçalı mutluluk çubuğu doğal bir ereksiyon hissi yaratmasının yanısıra 135°’nin üzerinde bükülme açısı sağlar. 
* Tüm mutluluk çubukları ile ilgili hasta danışmanlarımızdan 7/24 ücretsiz bilgi alabilirsiniz.
* Garanti süresi ve detayları her protezin kullanım talimatı (IFU) içindeki koşullara göre sağlanmaktadır.

Mutluluk Çubuğu
Ürolojik Hastalıklar Nelerdir ve Sertleşme Sorunu Tedavisi var mıdır?
Ürolojik Hastalıklar Nelerdir ve Sertleşme Sorunu Tedavisi var mıdır?
Probleminizi çözmek adına uzman hasta danışmanlarımız ile ofisimizde size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.
Şu an buradasınız:
Yazı Tarihi: 5 Temmuz 2022

Etiketler:

Danışma hattından profesyonel destek almak ister misiniz?
Bağlantılar

Andromed
Rigicon Medikal A.Ş.
Çubuklu mah. Vatan cad. No.26 Kavacık Beykoz İstanbul TÜRKİYE

İletişim
WhatsApp ve Telefon ile uzmanlarımızdan cevap alabilirsiniz.

Bu web sitesinde yer alan tüm hususlar, bilgilendirme amacıyla sunulmuştur. Site içerikleri hiçbir şekilde profesyonel, medikal öneri ya da tedavilerin yerine alması için hazırlanmamıştır. Burada yer alan hasta deneyimleri gerçektir ve sadece bilgilendirme amacıyla sunulmuştur. Aynı ürün/tedavi/uygulama kullanılsa bile kişilerin alacakları sonuçlar son derece farklı olabilir. Tedavi için doktorunuza başvurunuz.